vrijdag 19 oktober 2012
Over Manuka Honing
Herkomst
Manuka honing
(uitgesproken manoeka) is een monoflorale honing afkomstig van de Leptospermum
Scoparium, wat een struik of kleine boom is en zowel in Nieuw Zeeland als in
Zuidoost Australië voorkomt. De Leptospermum oftewel "Manuka" of
"Tea" tree komt in geheel Nieuw Zeeland voor maar voornamelijk aan de
Oostkust van zowel het Noordelijk en het Zuidelijk eiland, en in Australië in
Tasmanië, Victoria en New South Wales. Manuka (vanuit het Māori 'mānuka') is de
naam die in Nieuw Zeeland wordt gebruikt, en 'tea tree' is gebruikelijk in
Australië en in mindere mate ook in Nieuw Zeeland. Deze naam ontstond nadat
Kapitein Cook de bladeren gebruikte om een 'thee' drankje mee te maken.
De Honing
De honing die ontstaat wanneer honingbijen de nectar van deze bloemen verzamelen, heeft een unieke smaak, en is veel donkerder en rijker dan klaver honing. Het bijzondere aan Manuka honing echter, is de sterke antibacteriële en schimmeldodende werking. De beste kwaliteit Manuka honing met de meeste antibacteriële eigenschappen komt van bijenkorven die in het midden van ongerepte natuur geplaatst worden met een overvloed aan Manuka struiken.
De Gradering
De Universiteit
van Waikato in Hamilton, Nieuw Zeeland stelde de Waikato Honey Research Unit
samen om de samenstelling van honing en haar antibacteriële en schimmeldodende
eigenschappen te bestuderen. De Active Manuka Honey Association (AMHA) is een
organisatie voor de standaardisering van Manuka honing productie. Zij hebben
een gradatie systeem uitgevonden genaamd UMF (Unique Manuka Factor), waarmee de
honing wordt gegradeerd aan de hand van de antibacteriële en schimmeldodende
werking. De werkzame stof in Manuka honing was voorheen niet bekend. Pas in
2008, identificeerde professor Thomas Henle van de Universiteit van Dresden, de
werkzame stof als zijnde methylglyoxal. Vervolgens is een nieuw gradatie
systeem in het leven geroepen onder de naam van MGO aan de hand van de
hoeveelheid methylglyoxal in de honing. MGO100+ vertegenwoordigt 100 mg
methylglyoxal per kilogram honing. De AMHA echter, is van mening dat
methylglyoxal niet de enige werkende stof in Manuka honing is, en daarom zijn
vandaag de dag beide gradatie systemen op producten te vinden. Belangrijk is
dus, dat men bij het kopen van Manuka honing let op de UMF of MGO gradatie. Er
zijn namelijk Manuka honingen in supermarkten te koop waarop "Actieve
Manuka Honing" staat vermeld, maar dit is honing van een dusdanig lage
graad dat hij niet aangeduid mag worden met UMF of MGO en ook niet de
antibacteriële werking heeft waar men naar zoekt. De medicinale graad Manuka
honing vindt u alleen bij winkels die gespecialiseerd zijn in
gezondheidsproducten.
Een vergelijking tussen UMF en MGO gradering
|
3 reacties:
Wauwww kei goed daar gaan wij over nadenken, kan je de site doorgeven ??, Dorine ( wat de prijzen zijn in groeps aan koop ?????)
http://www.manukahoning.com/ gevonden .......groeten............Lotte bedankt Eric
Beste Dorine, als je er zelf achterkomt zitten we aan een verschil van 10 euro per pot van 500gr. Groetjes Eric L.
Een reactie posten