maandag 29 oktober 2012
Maca uit Peru
MACA, KRACHTIG ADAPTOGEEN UIT DE ANDES
De
natuurlijke weg naar een optimale endocriene balans, meer energie en een beter seksueel
functioneren voor mannen en vrouwen
Auteur : Désirée L.
Röver, medisch journaliste
Maca - spreek uit: 'makka' -
is een knolgewas gerelateerd aan de familie van de aardappel en inheems in het
onherbergzame landschap van de hoge Andes. De plant is daar al meer dan 5.000 jaar in
gebruik als smakelijke en hoogwaardige voedingsbron met opmerkelijke eigenschappen voor
vitaliteit en fertiliteit. De Spaanse conquistadores, van wie de paarden door de
ontberingen op deze grote hoogten verzwakt en onvruchtbaar waren geworden, kregen van de
lokale Indiaanse bevolking de raad de dieren Maca te geven. De resultaten in dier en mens
waren zo overtuigend dat koloniale annalen melding maken hoe Maca in hoeveelheden van 9
ton als betaling werd geëist door het thuisland Spanje, zodat men ook daar kon profiteren
van de bijzondere kwaliteiten van de plant: verbetering van geheugen, bloedarmoede,
depressie, uithoudingsvermogen en seksuele activiteit.
Medicinale
eigenschappen
In 1961 ontdekte de
Peruviaanse biologe Gloria Chacón de Popivici de vrijwel verdwenen Macavariëteit
Lepidium peruvianum Chacón. De brede verscheidenheid in medicinale eigenschappen die zij
tijdens haar pioniersresearch tegenkwam, bleek toe te schrijven aan een scala van actieve
biochemische bestanddelen in de plant: essentiële aminozuren, vitamines, sterolen,
mineralen, alkaloïden en isothiocyanaten. Chacón stelde vast dat Maca een adaptogeen is
dat het lichaam via de hypothalamus-hypofyse-as aanzet tot verbetering, balans en
stabilisering van de eigen productie van de benodigde (hormonale) stoffen: een holistische
wijze van beïnvloeding in overeenstemming met de behoefte, de leeftijd en het geslacht
van de desbetreffende persoon.
En dit maakt Maca voor zowel
mannen als vrouwen succesvol inzetbaar bij problemen rond vruchtbaarheid, viriliteit,
menopauze, vermoeidheid, geheugen, weerstands- en uithoudingsvermogen. Voor vrouwen blijkt
het de meest natuurlijke, veilige en effectieve versie van HRT (hormone replacement
therapy). Voor beide seksen is Maca als voedingssupplement de beste natuurlijke,
revitaliserende en opwekkende substantie die er bestaat. De plant draagt daarom de bijnaam
van 'Peruaanse Ginseng'.
Geschiedenis
De Macavariëteit Lepidium
peruvianum Chacón groeit uitsluitend op hoogten tussen 3.000 en 4.500 meter in de
Peruaanse Andes en heeft geleerd zich aan te passen aan de daar heersende extreem
wisselende omstandigheden van ijzige koude tot meedogenloze zon.
De werkzame
bestanddelen
De hoge voedingswaarde van
Maca komt voort uit het feit dat de plant 59% koolhydraten, 14% eiwitten, 9% vezels en 2%
lipiden bevat. Andere componenten vormen de resterende 16%. Op een rij genoemd zijn de
werkzame bestanddelen:
- 4 Alkaloïden, macaïne 1, 2, 3 en 4 genoemd. Deze activeren het calcitoninehormoon dat onder meer het calcium- en fosformetabolisme reguleert;
- Maca blijkt een ware schatkamer van aminozuren: asparaginezuur, glutaminezuur, serine, histidine, glycine, threonine, cystine, lysine, alanine, arginine, tyrosine, fenylalanine, valine, methionine, isoleucine, tryptofaan, proline, hoproline en sarcosine. Lysine en arginine hebben een effect op de regulering van de mannelijke en vrouwelijke vruchtbaarheid. De mannelijke reproductieve cellen bestaan voor een belangrijk deel uit arginine. Vandaar dat Maca, door het niveau van dit aminozuur te verbeteren, de problemen van gebrek aan libido en sommige vormen van mannelijke onvruchtbaarheid kan verhelpen;
- Aan de sterolen en lysine in Maca wordt het oplossen van menopauzeklachten en het verbeteren van de vrouwelijke vruchtbaarheid toegeschreven;
- De isothiocyanaten - in het bijzonder p-methoxybenzyl isothiocyanaat - hebben effect op de reproductieve hormoonprocessen;
- De aanwezige fructose weet vermoeidheid bij atleten te bestrijden en wordt daarnaast door het zaadplasma gebruikt om de spermatozoïden van energie te voorzien;
- Het Voedingsinstituut in Lima, Peru, stelde in 1979 vast dat Maca rijk is aan de volgende mineralen: een ruime hoeveelheid calcium, magnesium en kalium, met daarnaast ijzer, silica en sporen van jodium, mangaan, zink, koper en natrium;
- Verder bevat Maca een aantal vitamines: B1 (thiamine), B2 (riboflavine) en C (ascorbinezuur);
- De koolhydraten die in Maca voorkomen in de cellulose en lignine (houtstof) van de plant, zijn polyholosiden.
6 reacties:
Interesse om samen met ons in groep aan te komen: geef een mailtje naar yanga. be L.E.
het klinkt zeer interessant, mooi Eric altijd weer boeiende onderwerpen...........Lucas
hartstikke goed hoor mensen heb er zelf een leuke ervaring mee doei !!!Saartje
Mooi en interessant onderwerp boeiend om te lezen, waar kunnen wij dat bestellen ? Groeten Doortje en Lien
2 mooie onderwerpen manuka honing en maca CHANTAL
Je kan dit altijd met ons in groep bestellen, door het aantal zakt de prijs Groetjes Eric L.
Een reactie posten