Populaire berichten

Mogelijk gemaakt door Blogger.
vrijdag 6 juli 2012

Glechoma hederacea: Hondsdraf

Deze bekende geneeskrachtige plant is een snel voortwoekerend onkruid. Hondsdraf is verwant aan salie. De bloempjes zijn zacht lila of paars en bloeien van Mei tot Juni. Het is een plantje of kruid dat men meestal vindt aan vijvers waar muggen voorkomen en tussen brandnetels. Dit omdat het het geprikte van brandnetels of muggen wegneemt.

Gebruik
We gebruiken de volledige plant boven de grond. Gewoon vers plukken en over de pijnlijke plaats smeren. Je kan er op kauwen bij pijnlijk tandvlees en het is heel lekker van smaak, je kan het gemakkelijk in sla of bij groente toe voegen. Het werkt dus kalmerend bij jeuk of irritatie, maar het is ook goed voor het aanmaken van nieuw bloed. Op medisch vlak wordt het gebruikt bij maagzweren, ontstekingen aan darmen, nieren en de galblaas.

Thee maken we zoals volgt: tien gram vers of gedroogd kruid op een halve liter water, laten trekken en zeven.
Het is goed voor vastzittend slijm (ook bij kinderen) en het helpt bij astma, bronchitis en borstkwalen algemeen. Het beste voor deze laatste kwalen is een siroop te maken. Neem twee handvol kruiden die in bloei zijn en voeg daar één liter water aan toe, aan de kook brengen en laten afkoelen. Zeven en terug aan de kook brengen met toevoeging van honing en bruine suiker.

De thee gezet met vers hondsdraf, de blaadjes en de jonge toppen is niet alleen goed om het bloed te zuiveren, maar ook om onze mineralen aan te vullen en de looistoffen geven je zeker kracht. Het verwijdert allerlei afvalstoffen in ons lichaam en mag langdurend gebruikt worden bij één tas per dag.
Lammens E.

3 reacties:

Patsy zei

Eric ik heb geen facebook ! heb het van een vriendin vernomen dat je mijn naam vernoemde in een van je reacties. Is het "langs" deze weg of is het ( "lang" maar dun ? ?) Jij maakt toch nog altijd van dubbelzinnige foutjes he.Maar hier doe je het goed, het is interessant wat je schrijft ! ! ! ! ! Patsy

Lammens Eric zei

Dank U, was zolang geleden dat ik nog iets van U gehoord had, heb dan maar een foutje geschreven. Nog altijd even scherpzinnig hé. ;-) L.E.

Patsy zei

Ja maar dit is geen antwoord op mijn lang - langs - langste vraag. Zeker is dat het hier een lang verhaal is over kruiden en leerrijk ook. Ben nu ook dank zij jou een kruiden flik geworden. Met repect voor de natuur Paaaty ;-) ha ha ha

Facebook

Even Doorklikken