Populaire berichten

Mogelijk gemaakt door Blogger.
zaterdag 4 augustus 2012

Ook wel oliebloem, duivelsbloem of wonderkruid genoemd.

Sint-Janskruid is in heel Europa terug te vinden, maar vooral in België, Nederland en Noord Frankrijk. Het zijn stroachtige, vertakte stengels met gele, kleine bloempjes die maar één dag openstaan. De plant wordt zestig tot zeventig centimeter groot.
De stengel is licht roodachtig en de bloemen bevatten twee kleurstoffen, een gele en een rode die hypericine genoemd wordt.


Gebruik
Men gebruikt het volledige kruid boven de grond, de bloemtopjes en de bladeren voor het maken van thee. Maar opgelet: na de pluk de handen wassen. In zonlicht kan de huid namelijk overgevoelig worden en na te grote porties inname kunnen ook de ogen overgevoelig tegen het licht worden.

Nochtans heeft St-Janskruid een stabiliserend effect in de menopauze. Bij het drinken van drie tassen thee per dag helpt het groot en klein van bedwateren. Het houd de urine op en werkt doeltreffend bij ontsteking van de urinewegen als men drie tassen thee per dag drinkt van gelijke delen St-Janskruid en Klis wortel.

Bij depressie drinkt men St-Janskruid gemengd met salie en kamille in gelijke delen. Het wordt ook gebruikt door astmalijders, tegen slechte werking van de lever, slaaploosheid en tegen slaapwandelen.

Een volgende keer vertel ik jullie hoe men St-Jansolie of Johannesolie maakt.

Eric L.

3 reacties:

Anoniem zei

Bijna niet te geloven dat al dat (on)kruid zoveel gezonde krachten bezit. Als wij hier alles goed lezen en toepassen worden wij 100 jaar. Verder geen vragen alles goed uitgelegd, en op een eenvoudige manier. ( super ) Eric. Mijn kinderen genieten er ook van, al spelend leren wij ze de kruiden te gebruiken
Bart en Sofie :-))))

Anoniem zei

Tranen van de zon schetst op levendige wijze het leven van de bij. De auteur laat zien dat bijen van levensbelang zijn voor de mens, gaat in op de huidige bijencrisis en geeft tips hoe je de bijen kunt helpen overleven.
Tranen van de zon gaat vervolgens op zoek naar symboliek van de bijen in mythen en godsdiensten. De zoektocht wordt een boeiende verkenning van religieuze en esoterische denkbeelden van de mens. Ook vandaag nog blijft het leven van de bijen, ontdaan van alle mythe, een mysterion. Want bijen verzamelen niets anders dan druppels gestold zonlicht – tranen van de zon – die ze verwerken tot de genezende honing. Bijen moéten hun onmisbare bevruchtingswerk op aarde kunnen blijven doen en zo de herinnering levend houden aan de Zon achter de zon.
Bijen zijn onmisbaar voor het voortbestaan van de mensheid!
http://www.ankh-hermes.nl/chris-simoens-tranen-van-de-zon.html
Dacht dat is iets voor Eric met al zijn mooie tips over de kruiden, is dit wel interessant om eens in de kijker te plaatsen he; ........;.........Groetjes Nicky,Sven en Jenna

Lammens Eric zei

Dank voor de mooie reactie en ja hoor het beste wat bestaat om onze thee te zoeten is natuurlijke honing. Groetjes Eric

Facebook

Even Doorklikken