Populaire berichten

Mogelijk gemaakt door Blogger.
vrijdag 18 mei 2012
Kaasjeskruid
Het is een doorlevende plant met lichtroze of paarse bloempjes. Het kaasjeskruid groeit tot 70cm hoog en zou als sierplant in de tuin kunnen gebruikt worden. Dus mooi en ook nog eens geneeskrachtig.

Bij het opkomen van de zon richten de bloemen zich naar de zon en dit de ganse dag door, net als de wijzers van de klok.
De Malva vinden we meestal langs wegen of rond stallingen.

Kaasjeskruid  is heilzaam bij migraine, na het eerste tasje thee heb je al verlichting doch genezen duurt heel lang. Het werkt kalmerend en het helpt ook bij hoest, bronchitis, keelontsteking en angina. Het werkt ook zeer goed als slijmoplossing en bij ontsteking  op de urinewegen.

Thee zetten met kaasjeskruid is niet zoals andere kruiden!  De Malva silvestris  alsook de Malva Neglecta twee dezelfde planten het een kleiner het ander groter en een verschil van bloempjes zoals reeds vermeld licht rose of paars, hebben dezelfde genezende werking.
 Dit kruid heeft heel wat heilzaam plantenslijm en om dit niet te vernietigen nemen we een theelepel gedroogd kruid per tas overgieten met lauw water en laten trekken gedurende de nacht om dan de thee te zeven en op te warmen zonder dat het kookt!
Het belang van deze werkwijze is bijv. bij verschillende hoest, keelontsteking, bronchitis, angina en bij heesheid leg deze thee een beschermlaagje die je onmiddellijk voelt en heel heilzaam inwerkt. Te drinken met kleine slokjes.

Ik zou er nog willen aan toe voegen dat als je enkel de bloempjes zonder het steeltje neemt, dit liefst op het middaguur doet, dan groeien de bloempjes telkens terug aan. L. E.

5 reacties:

Jan zei

Bedankt Eric ! mooi en zeer interessant, ben zelf ook een kruiden liefhebber, maar alles is eenvoudig goed uitgelegd voor de weinig ervaren kruidenverzamelaar. Doe zo verder, zo leren de mensen dat er in hun tuin ook belangrijke kruiden groeien, die je niet zomaar moet verdelgen met soms gevaarlijk onkruidverdelgers. Kruidengroeten van Jan

Anoniem zei

Super Eric je leert ons omgaan met de natuur ! en hem te respecteren? Dat wij niet alles zomaar moeten vernietigen, als wij zoveel kunnen gebruiken. Patsy

Anoniem zei

Goede uitleg Eric eenvoudig en zeer goed bruikbaar, de thee is lekker en gezonder met een vleugje honing. Groeten Johannes

Anoniem zei

Bedankt leerrijke informatie, eens iets nuttigs ontdekt op internet, waar wij wat aan hebben en kunnen toepassen. Lekkere thee met wat honig, kunnen wij nog andere delen van de plant gebruiken ? Gr. Daan van Zele

Lammens Eric zei

Zeker is dat het blad van kaasjeskruid gestoofd heel lekker is,samen met spinazie en de witte dovenetel en ook de blaadjes van de paardebloem erbij. Het is mij niet bekend over het gebruik van de stengel zelf. L. E.

Facebook

Even Doorklikken