Populaire berichten

Mogelijk gemaakt door Blogger.
vrijdag 25 mei 2012
Walnoten worden omwille van hun karakteristieke vorm beschouwd als voeding voor de hersenen. Terecht, zo blijkt. Walnoten zijn rijk aan het omega-3 vetzuur ALA (alfa-linoleenzuur), een essentieel vetzuur dat inderdaad een gunstig effect heeft op de hersenwerking, maar ook op het hart en de bloedvaten. Walnoten bevatten ook heel wat polyfenolen, stofjes die alleen in planten voorkomen en die een krachtige ontstekingsremmende werking hebben en vrije radicalen neutraliseren.

Prostaatkanker wordt gelinkt aan een hoge inname van vetten. Mannen met prostaatkanker of mannen die prostaatkanker willen voorkomen krijgen daarom te horen dat ze minder vet moeten eten. Helaas worden noten daardoor ook vaak van het menu geschrapt, omdat noten een hoog vetgehalte hebben.

Wetenschappers onderzochten onlangs het effect van walnoten op de groei van prostaatkanker bij muizen die speciaal gekweekt worden om prostaatkanker te krijgen. Een deel van de muizen kreeg een vetrijk dieet met veel walnoten, een ander deel kreeg een vetrijk dieet met veel sojaolie en een derde deel kreeg een vetarm dieet. De muizen die walnoten kregen, hadden kleinere, minder snel groeiende prostaattumoren. Een vetrijk dieet met sojaolie en een vetarm dieet deden de tumoren even snel groeien, dus vet op zich is blijkbaar toch niet de boosdoener. Wellicht is een gebrek aan omega-3 in beide diëten de gemeenschappelijke factor. Maar ook de rol van de andere stoffen in walnoten mag niet zomaar van tafel geveegd worden.

Referentie: Davis PA, Vasu VT, Gohil K, et al. A high-fat diet containing whole walnuts (Juglans regia) reduces tumour size and growth along with plasma insulin-like growth factor 1 in the transgenic adenocarcinoma of the mouse prostate model. Br J Nutr. 2012 Jan 16:1-9.

Bron: nieuwsbrief Placebonocebo > http://www.placebonocebo.be/

1 reacties:

Anoniem zei

Heb het aan mijn papa verteld ? hij heeft het gelezen vond het zeer goed ;;;;;----)))))Maaike

Facebook

Even Doorklikken